Comunicat de presă
  Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui
  Aprilie 2014

  Īn luna aprilie 2014 s-au efectuat, la agentii economici din judetul Vaslui, un număr de 145 controale în domeniul relatii de muncă, din care 137 controale pentru muncă fără forme legale si 137 controale în domeniul securitătii si sănătătii în muncă.

  Din numărul total de angajatori verificati, pentru neconformitătile constatate de inspectorii de muncă, au fost sanctionati 139 angajatori, din care:

  - 19 în domeniul relatiilor de muncă, din care 3 angajatori sanctionati pentru muncă fără forme legale - fiind depistate 13 persoane care lucrau fără contract individual de muncă.

  - 120 angajatori în domeniul securitătii si sănătătii în muncă.

  Au fost aplicate un număr total de 210 sanctiuni contraventionale, din care amenzi în valoare totală de 115.200 lei, din care:

  - 28 sanctiuni în domeniul relatiilor de muncă, din care amenzi în valoare totală de 68.200 lei aplicate unor unităţi care desfăsoară activităti în domeniile: comert, constructii si prestări servicii. Mentionăm că pentru munca fără forme legale s-au aplicat amenzi în valoare de 50.000 lei. Sanctiunile în domeniul relatiilor de muncă au fost aplicate pentru: nerespectarea legislatiei muncii privind evidenta orelor lucrate, neacordare repaos săptămânal, negarantarea în plată a salariului minim pe tară, netransmitere revisal, munca fără forme legale. Precizam ca pentru fiecare persoană identificată fara forme legale, agenţii economici pot fi sanctionati cu amendă între 10.000 si 20.000 lei. Precizam ca s-a īnregistrat o infractiune īn domeniul confectii pentru primirea la lucru a unui numar de 8 persoane care prestau activitate fără încheierea unui contract individual de muncă, întocmindu-se dosar de cercetare penală conform legii.

  - 182 sanctiuni în domeniul securitătii şi sănătătii în muncă, din care amenzi în valoare totală de 47.000 lei. Amenzile au fost aplicate pentru următoarele neconformităti constatate din punct de vedere al securitătii si sănătătii în muncă: neasigurarea examenului medical la angajare si periodic, neefectuarea instructajului de protectia muncii, neasigurarea materialelor necesare informării si instruirii lucrătorilor, neevaluarea riscurilor locurilor de muncă.

  Īn cursul lunii aprilie 2014 angajatorii au comunicat un numar de 3 evenimente care, īn urma cercetarilor ce le efectueaza inspectorii de munca, vor fi īncadrate sau nu ca fiind accidente de muncă.

   

   

  CONDUCEREA I.T.M. VASLUI

  Telefon: 0235.319067

 
Despre noi   |   Campanii   |   Legislaþie   |   Formulare tipizate    |   Sesizãri
Copyright © 2006, ITM Vaslui. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Mihai Cioatã.