ZIUA INTERNATIONALĂ A SECURITĂTII SI SĂNĂTĂTII ÎN MUNCĂ
OPTIMIZATI COLECTAREA SI UTILIZAREA DATELOR DE SSM
28.04.2017
---------------------------------------
           OIM sarbatoreste Ziua Internationala a Securitatii si Sanatatii īn Munca (SSM) pe 28 aprilie a fiecarui an pentru promovarea la nivel mondial a prevenirii accidentelor si a bolilor profesionale. 28 aprilie este, de asemenea, o zi īn care miscarea sindicala din lume onoreaza memoria victimelor accidentelor de munca si a bolilor profesionale si organizeaza simultan campanii īn īntreaga lume.
           Anul acesta campania OIM se concentreaza pe nevoia stringenta a tarilor de a-si īmbunatati capacitatea de a colecta si a utiliza date de SSM fiabile.
           Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila a Natiunilor Unite adoptata la 25 septembrie 2015 cuprinde un plan global de actiune cu obiective specifice pentru stoparea saraciei, protejarea planetei si asigurarea prosperitatii tuturor. Prin adoptarea acesteia, capacitatea de a colecta si de a utiliza date de SSM fiabile a devenit, de asemenea, indispensabila pentru ca tarile sa-si īndeplineasca angajamentul de a o pune īn aplicare si de a raporta despre unele din cele 17 obiective de dezvoltare durabila ale agendei si despre tintele lor.
           Obiectivul de Dezvoltare Durabila 8, īn special, prevede promovarea "cresterii economice incluzive si durabile, ocuparea integrala si productiva a fortei de munca si munca decenta pentru toti", iar tinta sa 8.8 se concentreaza pe "protejarea drepturilor lucratorilor si promovarea unui mediu de lucru sigur si sanatos pentru toti lucratorii, inclusiv pentru lucratorii migranti, īn special pentru femeile migrante, precum si pentru cei cu forme precare de angajare". Pentru tinta 8.8 tarile sunt rugate sa raporteze urmatorul indicator: "indicele de frecventa a accidentelor de munca mortale si cu incapacitate temporara de munca, īn functie de sex si de statutul de migrant".
           Conventiile OIM īn domeniul SSM impun, de asemenea, statelor membre care le-au ratificat sa instituie mecanisme de colectare si utilizare de date de SSM fiabile pentru scopuri de prevenire. Aceste instrumente ale OIM recunosc ca adunarea si utilizarea datelor SSM fiabile sunt indispensabile pentru detectarea riscurilor noi si emergente, pentru identificarea sectoarelor periculoase, pentru elaborarea unor masuri de prevenire, precum si pentru punerea īn aplicare a politicilor, a sistemelor si a programelor la nivel international, national si de īntreprindere. Datele de SSM furnizeaza baza pentru stabilirea prioritatilor si masurarea progresului.
           Pentru a sprijini statele membre sa-si īmbunatateasca colectarea si utilizarea de date SSM fiabile, OIM a elaborat un afis, o cutie cu instrumente (toolbox) cu resurse relevante si un set de fise de informare (fact sheets), http://www.ilo.org/safework/events/safeday/lang--en/index.htm. Acestea vor fi traduse īn perioada urmatoare de Serviciul Relatii Internationale.
MATERIALE PROMOTIONALE
---------------------------------------
 




Despre noi   |   Campanii   |   Legislaþie   |   Formulare tipizate    |   Sesizãri
Copyright © 2006, ITM Vaslui. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Mihai Cioatã.