Comunicat de presă
  Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui
  Septembrie 2018

  Īn luna septembrie 2018 s-au efectuat, la agentii economici din judetul Vaslui, un număr de 77 controale în domeniul relatii de muncă si 60 controale în domeniul securitătii si sănătătii în muncă.

  Din numărul total de angajatori verificati, pentru neconformitătile constatate de inspectorii de muncă, au fost sanctionati 53 angajatori, din care:

  - 8 angajatori în domeniul relatiilor de muncă, din care 5 angajatori au fost sanctionati pentru folosirea de muncă nedeclarată.

  - 45 angajatori în domeniul securitătii si sănătătii în muncă.

  Au fost aplicate un număr total de 96 sanctiuni contraventionale, valoare totală a amenzilor fiind de 148.000 lei, din care:

  * 10 sanctiuni în domeniul relatiilor de muncă, valoare totală a amenzilor fiind de 136.000 lei.

  - pentru munca nedeclarată au fost sanctionati 5 angajatori care foloseau 6 persoane fără forme legale de angajare - s-au aplicat amenzi în valoare de 120.000 lei.

  Principalele nereguli depistate de inspectorii de munca īn timpul controalelor efectuate īn luna septembrie 2018 au fost:

  - munca nedeclarata - primirea la munca a unei persoane fara īncheierea contractului individual de munca īn forma scrisa, īn ziua anterioara īnceperii activitatii; primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca īn registrul general de evidenta a salariatilor cel tārziu īn ziua anterioara īnceperii activitatii; primirea la munca a unui salariat īn perioada īn care acesta are contractul individual de munca suspendat; primirea la munca a unui salariat īn afara programului de lucru stabilit īn cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.

  - depasirea programului normal de lucru, neplata corespunzatoare a orelor suplimentare, neplata corespunzatoare a orelor de noapte, neacordarea concediului de odihna.

  - netransmiterea registrului general de evidenta al salariatilor īn format electronic si/sau netransmiterea acestuia, cel tārziu īn ziua lucratoare anterioara īnceperii activitatii salariatilor.

  * 86 sanctiuni în domeniul securitătii şi sănătătii în muncă, valoare totală a amenzilor fiind de 12.000 lei. Sanctiunile au fost aplicate pentru următoarele neconformităti constatate din punct de vedere al securitătii si sănătătii în muncă:

  - neluarea masurilor de securitate si sanatate īn munca pentru activitati ce presupun lucrul la īnaltime;

  - locurile de munca si riscurile de accidentare nu sunt semnalizate;

  - lucratorii care īsi desfasoara activitatea la īnaltime nu sunt examinati medical īn vederea stabilirii aptitudinii īn munca pentru acest gen de activitate;

  - lucratorii nu sunt informati si instruiti cu riscurile specifice activitatii desfasurate;

  - nu au fost desemnati lucratori care acorda primul ajutor;

  - lucratorii desi au fost dotati cu echipament individual de protectie acestia nu īl utilizeaza;

  - echipamentele de munca sunt utilizate fara dispozitive de protectie;

  - nu au fost efectuate la termen examenele medicale periodice;

  - nu au fost luate masuri pentru sprijinirea malurilor;

  - nu au fost luate masuri īn vederea prevenirii riscurilor electrice;

  - nu este organizata activitatea de prevenire si protectie;

  Īn cursul lunii august 2018 au fost comunicate de angajatori un număr de 5 evenimente si au fost înregistrate 2 accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă, având următoarele cauze:

  - lucrătorul nu a fost instruit corespunzător īn domeniul securitatii si sanatatii īn munca;

  - utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă;

  - caderea lucratorilor de la acelasi nivel;

  - adoptarea unor solutii tehnologice necorespunzatoare īn raport cu cerintele de securitate;

  - manevre, operatii gresite efectuate de lucratori;

  Īn luna septembrie 2018 un eveniment a fost cercetat de ITM Vaslui, īn urma cercetarii acesta a fost īnregistrat ca accident de munca mortal īn afara muncii.

  "Īn cadrul I.T.M. Vaslui, īn luna septembrie, au avut loc 2-5 īntālniri cu angajatorii, avānd ca tema actiunile din programul cadru de actiuni īn domeniul relatiilor de munca si 2-3 actiuni īn domeniul securitatii si sanatatii īn munca, actiuni ce au avut ca scop prezentarea actiunilor din programul cadru si actiunea cu privire la Saptamāna Europeana "Locuri de munca sanatoase". Totodata, atragem atentia ca īn perioada urmatoare vom demara actiuni de control īn toate domeniile de activitate cu privire la verificarea modului de respectare a legislatiei muncii si a masurilor de securitate si sanatate īn munca." - Chirvase Gheorghe - Inspector Sef - Inspectoratul Teritorial de Munca Vaslui

   

   

  Compartimentul Comunicare si Relatii cu Publicul - I.T.M. VASLUI

  Telefon: 0235.319067

 
Despre noi   |   Campanii   |   Legislaþie   |   Formulare tipizate    |   Sesizãri
Copyright © 2006, ITM Vaslui. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Mihai Cioatã.