Comunicat de presă
  Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui
  Septembrie 2014

  Īn luna septembrie 2014 s-au efectuat, la agentii economici din judetul Vaslui, un număr de 143 controale în domeniul relatii de muncă, din care 131 controale pentru muncă fără forme legale si 108 controale în domeniul securitătii si sănătătii în muncă.

  Din numărul total de angajatori verificati, pentru neconformitătile constatate de inspectorii de muncă, au fost sanctionati 120 angajatori, din care:

  - 17 în domeniul relatiilor de muncă, din care 2 angajatori sanctionati pentru muncă fără forme legale - fiind depistate 3 persoane care lucrau fără contract individual de muncă.

  - 103 angajatori în domeniul securitătii si sănătătii în muncă.

  Au fost aplicate un număr total de 166 sanctiuni contraventionale, din care amenzi în valoare totală de 100.500 lei, din care:

  - 17 sanctiuni în domeniul relatiilor de muncă, din care amenzi în valoare totală de 45.500 lei. Mentionăm că pentru munca fără forme legale s-au aplicat amenzi în valoare de 30.500 lei. Sanctiunile în domeniul relatiilor de muncă au fost aplicate pentru: nerespectarea prevederilor legale privind plata orelor suplimentare si a orelor de noapte, neacordare repaos săptămânal, neacordare concediu de odihna, netransmitere revisal la termen, neinmanarea unui exemplar al contractului de munca salariatului, negarantarea in plata a salariului minim brut pe tara si munca fără forme legale. Mentionam ca a fost sanctionata si o persoana fizica care presta activitate fara a avea incheiat contract de munca cu amenda de 500 lei. Precizam ca pentru fiecare persoană identificată fara forme legale, agenţii economici pot fi sanctionati cu amendă între 10.000 si 20.000 lei.

  - 140 sanctiuni în domeniul securitătii şi sănătătii în muncă, din care amenzi în valoare totală de 55.000 lei. Sanctiunile au fost aplicate pentru următoarele neconformităti constatate din punct de vedere al securitătii si sănătătii în muncă: neelaborarea de instructiuni proprii pentru fiecare loc de munca, neasigurarea examenului medical la angajare si periodic, neefectuarea instructajului de protectia muncii, lipsă echipament de lucru si de protectie, neasigurarea materialelor necesare informării si instruirii lucrătorilor, neevaluarea riscurilor locurilor de muncă si nerespectarea instructiunilor privind lucrul la inaltime, neindeplinire masuri tratate.

  Īn cursul lunii septembrie 2014 angajatorii au comunicat un numar de 6 evenimente care, īn urma cercetarilor ce le efectueaza inspectorii de munca, vor fi īncadrate sau nu ca fiind accidente de muncă.

  Pentru incălcări grave ale legislatiei în domeniul securitătii si sănătătii în muncă, inspectorii de muncă au dispus o oprire din functiune si o sistare a activitătii unitătii.

   

   

  CONDUCEREA I.T.M. VASLUI

  Telefon: 0235.319067

 
Despre noi   |   Campanii   |   Legislaþie   |   Formulare tipizate    |   Sesizãri
Copyright © 2006, ITM Vaslui. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Mihai Cioatã.