Comunicat de presă
  Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui
  Iulie 2016

  Īn luna iulie 2016 s-au efectuat, la agentii economici din judetul Vaslui, un număr de 68 controale în domeniul relatii de muncă si 73 controale în domeniul securitătii si sănătătii în muncă.

  Din numărul total de angajatori verificati, pentru neconformitătile constatate de inspectorii de muncă, au fost sanctionati 71 angajatori, din care:

  - 6 angajatori în domeniul relatiilor de muncă au fost sanctionati pentru folosirea de muncă fără forme legale.

  - 65 angajatori în domeniul securitătii si sănătătii în muncă.

  Au fost aplicate un număr total de 134 sanctiuni contraventionale, valoare totală a amenzilor fiind de 185.000 lei, din care:

  * 13 sanctiuni în domeniul relatiilor de muncă, valoare totală a amenzilor fiind de 166.000 lei.

  - pentru munca fără forme legale au fost sanctionati 6 angajatori care foloseau un număr de 16 persoane fără forme legale de angajare - s-au aplicat amenzi în valoare de 160.000 lei. Precizăm că pentru fiecare persoană identificată fără forme legale, agentii economici pot fi sanctionati cu amendă între 10.000 si 20.000 lei.

  - în luna iulie 2016, în actiunile de control efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul CCRM de la ITM Vaslui, a fost verificat si modul în care angajatorii respectă prevederile HG 500/2011 (păstrarea la sediu, eliberarea de acte solicitate de angajati, dosare de personal, transmiterea revisal în termen). Pentru nerespectarea acestor prevederi legale au fost aplicate 3 sanctiuni din care 2 amenzi în valoare totală de 6000 lei si 1 avertisment..

  * 121 sanctiuni în domeniul securitătii şi sănătătii în muncă, valoare totală a amenzilor fiind de 19.000 lei. Sanctiunile au fost aplicate pentru următoarele neconformităti constatate din punct de vedere al securitătii si sănătătii în muncă: neelaborarea de instructiuni proprii pentru fiecare loc de munca, neasigurarea examenului medical la angajare si periodic, neefectuarea instructajului de protectia muncii, lipsă echipament de lucru si de protectie, neasigurarea materialelor necesare informării si instruirii lucrătorilor, neevaluarea riscurilor locurilor de muncă.

  Īn cursul lunii iulie 2016 angajatorii au comunicat un numar de 4 evenimente, din care niciunul mortale, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii împrejurărilor şi încadrării legale.

   

   

  CONDUCEREA I.T.M. VASLUI

  Telefon: 0235.319067

 
Despre noi   |   Campanii   |   Legislaþie   |   Formulare tipizate    |   Sesizãri
Copyright © 2006, ITM Vaslui. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Mihai Cioatã.