Comunicat de presă
  Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui
  Martie 2019

  Īn luna martie 2019 s-au efectuat, la agentii economici din judetul Vaslui, un număr de 112 controale în domeniul relatii de muncă si 61 controale în domeniul securitătii si sănătătii în muncă.

  Din numărul total de angajatori verificati, pentru neconformitătile constatate de inspectorii de muncă, au fost sanctionati 61 angajatori, din care:

  - 11 angajatori în domeniul relatiilor de muncă, din care 9 angajatori au fost sanctionati pentru folosirea de muncă nedeclarată.

  - 50 angajatori în domeniul securitătii si sănătătii în muncă.

  Au fost aplicate un număr total de 89 sanctiuni contraventionale, valoare totală a amenzilor fiind de 348.500 lei, din care:

  * 11 sanctiuni în domeniul relatiilor de muncă, valoare totală a amenzilor fiind de 341.500 lei.

  - pentru munca nedeclarată au fost sanctionati 9 angajatori care foloseau 17 persoane fără forme legale de angajare - s-au aplicat amenzi în valoare de 340.000 lei.

  Principalele nereguli depistate de inspectorii de munca īn timpul controalelor efectuate īn luna martie 2019 au fost:

  - munca nedeclarata - primirea la munca a unei persoane fara īncheierea contractului individual de munca īn forma scrisa, īn ziua anterioara īnceperii activitatii; primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca īn registrul general de evidenta a salariatilor cel tārziu īn ziua anterioara īnceperii activitatii; primirea la munca a unui salariat īn perioada īn care acesta are contractul individual de munca suspendat; primirea la munca a unui salariat īn afara programului de lucru stabilit īn cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.

  - depasirea programului normal de lucru, neplata corespunzatoare a orelor suplimentare, neplata corespunzatoare a orelor de noapte, neacordarea concediului de odihna.

  - netransmiterea registrului general de evidenta al salariatilor īn format electronic si/sau netransmiterea acestuia, cel tārziu īn ziua lucratoare anterioara īnceperii activitatii salariatilor.

  * 78 sanctiuni în domeniul securitătii şi sănătătii în muncă, valoarea totală a amenzilor aplicate - 7.000 lei. Sanctiunile au fost aplicate pentru următoarele neconformităti constatate din punct de vedere al securitătii si sănătătii în muncă:

  - instalatii de ridicat sub incidenta ISCIR nu sunt autorizate;

  - nu sunt stabilite prin fisa postului pentru lucrători, obligatii si răspunderi în doemniul securitătii si sănătătii în muncă;

  - lucratorii nu sunt examinati medical in vederea stabilirii aptitudinii in munca;

  - documentele referitoare la protectia maternitătii la locul de muncă nu au fost realizate în termen;

  - angajatorii au pus la dispozitia lucratorilor echipamente de munca neconforme;

  - nu au fost desemnati lucratori care acorda primul ajutor;

  Īn cursul lunii martie 2019 au fost comunicate de angajatori un număr de 8 evenimente în care au fost implicati lucrători. Au fost avizate de către ITM Vaslui 7 evenimente cercetate de catre angajatori. Un accident de muncă a produs incapacitate temporară. Inspectia Muncii a avizat 2 evenimente cercetate de către ITM Vaslui, din care un accident de muncă mortal si un accident mortal în afara mncii. Accidentul de muncă înregistrat a avut următoarele cauze:

  - nerespectarea prevederilor privind circulatia pe drumurile publice;

  - utilizarea unor echipamente de muncă (schele) necorespunzătoare pentru lucru la înăltime;

  - lucrătorii nu au utilizat echipamentul individual de protectie pentru lucru la înăltimei;

  - nu au fost adoptate solutii conforme privind transportul si depozitarea mărfurilor.

  "Atragem atentia tuturor angajatorilor din judetul Vaslui cu privire la respectarea prevederilor legale la angajare cu încheierea si transmiterea în registrul general de evidentă a salariatilor a contractelor de muncă, faptă ce este sanctionată de Codul Muncii cu amendă de 20.000 de lei pentru fiecare persoană depistată fără forme legale de angajare si totodată respectarea normelor de securitate si sănătate în muncă a lucrătorilor" - Chirvase Gheorghe - Inspector Sef - Inspectoratul Teritorial de Munca Vaslui

   

   

  Compartimentul Comunicare si Relatii cu Publicul - I.T.M. VASLUI

  Telefon: 0235.319067

 
Despre noi   |   Campanii   |   Legislaþie   |   Formulare tipizate    |   Sesizãri
Copyright © 2006, ITM Vaslui. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Mihai Cioatã.